Skötselguide: Så tar du hand om nylackerade kök och möbler

En skötselguide

Ett nylackerat kök eller ett par nylackerade möbler är en vacker syn. För att bevara detta utseende samt förlänga livslängden på dina föremål finns det viktiga steg du bör följa. I texten nedan går vi igenom fyra centrala aspekter: Rengöring, slitage, UV-strålar, samt temperatur och fuktighet. Genom att följa dessa råd kan du njuta av dina nylackerade föremål längre och se till att de fortsätter att vara en stolthet i ditt hem.

Rengöring

Det är en vanlig missuppfattning att nylackerade ytor kräver frekvent rengöring. I själva verket bör du endast rengöra dina nylackerade köksluckor och möbler när fläckar blir synliga. Blanka och matta ytor är extra känsliga för fettfläckar. Detta är en viktig aspekt att tänka på när man väljer kulör. Det mest tacksamma glanstal i termer av fläckresistens är ofta halvblankt, som döljer små orenheter väl. För bästa rengöring, använd en mikrofiberduk och vatten, och för mer ingrodd smuts, en droppe diskmedel med din mjuka trasa.

Undvik Slitage

Bordsytor, både nylackerade och äldre, är känsliga för värme och skarpa objekt. Använd underlägg och skyddande filtkuddar för att skydda dina möbler från värme, repor och andra typer av mekaniskt slitage. Detta är särskilt viktigt under den första veckan efter lackeringen, då ytan fortfarande efterhärdar.

Solens UV-strålar

UV-strålning från solen kan ha en blekande effekt på lackerade ytor, speciellt om de utsätts för direkt solljus över längre perioder. Eftersom köksluckor  är fastmonterade och svåra att skydda, bör man i möjligaste mån försöka undvika direkt exponering för att förebygga blekning av färgen. Om möjligt, placera möblerna där de är skyddade från solen eller använd gardiner och persienner för att minska påverkan av UV-strålar.

Temperatur och Fuktighet

Speglade köksluckor som inte är helt förseglade, är extra utsatta för effekterna av temperaturväxlingar och fukt. Massivt trä kan svälla och krympa, vilket ökar risken för att lacken spricker. Att hålla inomhustemperaturen och luftfuktigheten konstant kan bidra till att skydda dina lackerade ytor från dessa effekter.

Slutligen

Att ta hand om dina nylackerade köksluckor och möbler behöver inte vara en omfattande process. Genom att följa dessa enkla men effektiva steg kan du säkerställa att dina lackerade ytor förblir lika imponerande som när de först färdigställdes. Regelbunden uppmärksamhet och försiktig hantering är nyckeln till långvarig skönhet och hållbarhet.

 

Jonas Hogg

Jonas Hogg
ABAB Kök & Lackering

Recent Posts
Lackera köksluckor i Stockholm