En skötselguide för ett nylackerat kök

Ett nylackerat kök eller en nylackerad möbel kan höja känslan av ett rum. För att bevara detta utseende samt förlänga livslängden på dina föremål finns det viktiga steg du bör följa. I texten nedan går vi igenom fyra centrala aspekter: Rengöring, slitage, UV-strålar, samt temperatur och fuktighet. Genom att följa dessa råd kan du njuta av dina nylackerade föremål längre och se till att de fortsätter att vara en stolthet i ditt hem.

Rengöring

Det är en vanlig missuppfattning att nylackerade ytor kräver frekvent rengöring. I själva verket bör du endast rengöra dina nylackerade köksluckor och möbler när fläckar blir synliga. Blanka och matta ytor är extra känsliga för fettfläckar och Detta är en viktig aspekt att tänka på när man väljer kulör. Det mest tacksamma glanstal i termer av fläckresistens är ofta halvblankt som enklast döljer små fläckar.

När det kommer till rengöring av köksluckor och möbler bör först och främst endast en fuktad mikrofiberduk användas. Visar det sig att fläcken är ingrodd och inte försvinner med ljummet vatten kan en droppe diskmedel adderas till mikrofiberduken. Mer än så ska ej behövas!

Undvik Slitage

Bordsytor, både nylackerade och äldre, är känsliga för värme och skarpa objekt. Ett enkelt sätt att förlänga livslängden på dessa möbler är att använd underlägg eller dukar för att skydda dina möbler från värme, repor och andra typer av mekaniskt slitage. Detta är särskilt viktigt under den första veckan efter lackeringen, då ytan fortfarande efterhärdar.

Vidare bör man komma i håg att alla färger är känsliga för mekaniskt slitage. Ytan bör alltså alltid skyddas så gott det går mot friktion från tyngre eller vassa föremål.

Solens UV-strålar

Något man kanske i vanliga fall inte tänker på när det kommer till möbler och kök är att UV-strålning från solen kan ha en blekande effekt på lackerade ytor, speciellt om de utsätts för direkt solljus över längre perioder. Eftersom köksluckor är fastmonterade och svåra att skydda, bör man i möjligaste mån försöka undvika direkt exponering för att förebygga blekning av färgen. Om möjligt, placera möblerna där de är skyddade från solen eller använd gardiner och persienner för att minska påverkan av UV-strålar.

Temperatur och Fuktighet

Speglade köksluckor som inte är helt förseglade är extra utsatta för effekterna av temperaturväxlingar och fukt. Massivt trä kan svälla och krympa, vilket ökar risken för att lacken spricker. Att hålla inomhustemperaturen och luftfuktigheten konstant kan bidra till att skydda dina lackerade ytor från dessa effekter.

Slutligen

Att ta hand om dina nylackerade köksluckor och möbler behöver inte vara en omfattande process. Genom att följa dessa enkla men effektiva steg kan du säkerställa att dina lackerade ytor förblir lika imponerande som när de först färdigställdes. Regelbunden uppmärksamhet och försiktig hantering är nyckeln till långvarig hållbarhet.

Jonas Hogg

Jonas Hogg
ABAB Kök & Lackering

Recent Posts
Lackera köksluckor i StockholmNylackerade kök och stolar