Konsten att välja rätt glanstal: En guide till för- och nackdelar

Att välja rätt glanstal

Att välja rätt glanstal när man lackerar om sina köksluckor är ett lika viktigt beslut som att välja kulör. Glanstalet har en stor inverkan på kökets övergripande utseende och känsla. denna text utforskar vi egenskaperna hos högblanka, halvblanka och matta ytor, tillsammans med deras respektive för- och nackdelar, för att ge dig en klar bild som kan hjälpa dig att välja det alternativ som bäst passar dina behov.

När det kommer till finishen på köksluckor, delas glanstal vanligtvis in i tre kategorier: högblank, halvblank och matt. Det är viktigt att notera att dessa kategorier, trots att de kan bära liknande namn som de för väggfärg, har olika standarder och reflektivitet. Ett högblankt glanstal för köksluckor, till exempel, är mer reflekterande än vad som anses vara högblankt för väggfärg. Detta beror på att materialen och de ytor som lacken appliceras på är olika, och därmed reflekterar ljus på olika sätt. Så när du väljer glanstal för dina köksluckor, kom ihåg att dessa inte direkt jämförs med glanstalen för väggfärger och att resultaten kan skilja sig åt.

Högblank (60+ Glanstal)

En högblank finish är den mest lysande av alla finishar och är jämförbar med den speglande ytan på en nypolerad bil. Ytor som har ett glanstal på över 60 kännetecknas av deras förmåga att reflektera ljus nästan som en glasartad yta. Högblanka ytor är idealiska för dem som söker en dramatisk, modern känsla i sitt kök.

Fördelar:

 • Reflektiv Yta: Skapar ett starkt visuellt intryck och kan visuellt expandera ett rum.
 • Lätt att Rengöra: Smuts och fläckar kan enkelt torkas bort från den släta ytan.

Nackdelar:

 • Kostnad: Tenderar att vara dyrare på grund av den omsorg och precision som krävs för förberedelser och applicering.
 • Damm och Smuts: Damm och små partiklar syns tydligare, vilket kan kräva frekvent rengöring.
 • Underhåll: Kräver noggrannhet vid rengöring då ytan lätt visar repor och skador.

Halvblank (30-50 Glanstal)

Halvblank finish är en medelväg mellan högblank och matt, och återspeglar en del ljus men utan den intensiva spegelliknande effekten av högblanka ytor. Den här typen av yta är praktisk för de flesta kök då den erbjuder en balanserad kombination av stil och funktionalitet.

Fördelar:

 • Balanserad Reflektion: Ger ett behagligt ljusspel utan att vara överväldigande.
 • Underhållsvänlig: Måttlig reflektivitet som gör att smuts och fingeravtryck inte är lika framträdande.

Nackdelar:

 • Flexibilitet i Stil: Även om halvblanka ytor kan vara mångsidiga, kanske de inte passar alla köksstilar eller designpreferenser, särskilt i mer traditionella eller rustika kök där en matt yta kan vara att föredra.
 • Fingeravtryck och Fläckar: Trots att de är mindre benägna att visa fingeravtryck och fläckar än högblanka ytor, kan halvblanka ytor ändå behöva avtorkas oftare än matta ytor för att behålla ett fläckfritt utseende.

Matt (10-20 Glanstal)

En matt yta reflekterar mycket lite ljus och har en mjuk, sammetsliknande finish. Tänk dig utseendet på en chokladkaka – den reflekterar inte ljus och har en djup, rik färg utan glans. Matta ytor är uppskattade för deras moderna utseende och förmåga att stå emot visuella störningar av små orenheter.

Fördelar:

 • Modern Look: En matt finish ger ett avancerat och trendigt utseende.
 • Döljer Ojämnheter: Perfekt för att dölja små repor och defekter.

Nackdelar:

 • Kostnad: Kan vara mer kostsamt på grund av ökad känslighet under appliceringen och behovet av att undvika dammpartiklar.
 • Rengöringskrav: Kräver mer uppmärksamhet vid rengöring då ytan kan hålla kvar smuts.

Valet av glanstal vid omlackering av köksluckor kan göra stor skillnad för kökets slutgiltiga utseende och underhållsbehov. Högblanka ytor erbjuder glans och lyster men kommer med ökat underhåll och kostnad, medan matta ytor erbjuder en modern estetik men kan vara svårare att hålla rena. Det vanligaste valet är dock 30-glans, som ger en hållbar och tidsenlig look som står sig genom åren, både när det gäller slitstyrka och stil.

 

Jonas Hogg

Jonas Hogg
Abab kök & Lackering

Recent Posts
Rengöra ytor